Bergama Akropol // İzmir

Ayvalık’a gittiğim gün otele geçmek için duraktan bir taksiye bindim, ön koltuğa oturup yola çıktık birden torpidonun üstündeki bölümde bir kitap dikkatimi çekti! Hani genelde taksici denildiğinde olumsuz ve kaba bir anlam oluşur ya insanın zihninde, arabasında kitap bulunduran bir taksici ilginç geldi doğrusu! Tabi hemen lafa girdim kitap onunmuş ve elinden geldiğince de okumaya çalışıyormuş! Derken yol boyunca biraz sohbet muhabbet ettik ve sağ olsun kartını verdi bir ihtiyacın olursa ara diyerek ve Ayvalık’ta olduğum sürece de ne zaman taksi kullanmam gerekse Hüseyin Abiyi aradım sağ olsun çok yardımcı oldu bana! İşte benim Hüseyin Abi ile tanışma hikâyem böyle oldu...

Hüseyin Abi aslında Kaz Dağları’nın o güzel havasından nasiplenmek için buraya yerleşenlerden! Hani o Ayvalık’ın Dinç Yaşlılarından J Bana Tik Mustafa’dan bahsedip bir de üstüne Tik Mustafa’ya götüren, rakı ve muhteşem mezeler eşliğinde güzel bir muhabbet yaptığım değerli Abim…

Hüseyin Abiye Cunda ve Ayvalık gezi rotamdan bahsettiğimde buraya kadar gelmişken herkesin gittiği ve artık pek de bir özelliğinin kalmadığını söylediği Sarımsaklı Plajı yerine İzmir Bergama’ya gitmemi tavsiye etti! İyi ki de etmiş, iyi ki ben O’nun sözünü dinleyip Bergama’ya gitmişim yoksa bu muhteşem güzellikteki tarihi Antik kenti görmeden, yavan renksiz bir plajı görüp gelecektim Ayvalık’tan. Bu sebeple yazıma Hüseyin Abime tekrar çok teşekkür ederek giriş yapmak istedim…
Bergama, İzmir’e bağlı ama Ayvalık’a da yakın sayılır, otogardan kalkan minibüslerle bir saatlik bir yolculuk sonrası ulaşılabiliyor.

Bergama’ya asıl gelme amacım Pergamon Akropolis’i veya bilinen adıyla Bergama Antik Kenti’ni görmek! Gerçi halk sadece Akropol veya Akropolis de diyor! Bergama minibüsleri Akropol’e kadar gitmiyor o nedenle minibüsten inip kısa bir taksi yolculuğu yapmanız gerekiyor. Dilerseniz Akropol’e kadar taksi ile gidebilirsiniz ama eğer hava güzelse teleferik ile çıkmanızı tavsiye ederim. Benim gittiğim gün teleferik rüzgâr sebebiyle çalışmıyordu, taksi ile çıkmam gerekti. Şansa bindiğim taksinin şoförü olan Abi yıllar önce Akropol’ün restorasyonunda çalışmış bir kişi çıktı, Akropol’e su taşıyan kanalların ortaya çıkarılmasında çalışmış hatta! Düşün dedi su getirmek için kilometrelerde kanal açmışlar ve bu kanala bir tür çekomastik gibi malzeme ile akışkanlık vermişler, biz çalışırken bile ıslak gibiydi dedi! İlginç bir bilgiydi!

Müze girişinde küçük bir otopark, hediyelik eşya satan bir iki işletme, dinlenip çay içmek için bir cafe bulunuyor. Bende müzekart olduğu için gösterip içeri geçtim ama sizde yoksa buradan alabilirsiniz.
Bergama Akropolis, yüzyıllar önce bu bölgede hüküm süren Pergamon Krallığı’nın merkezi konumunda kalıyor, bugünkü hali bile oldukça geniş bir bölgeye yayılmış. Polis, Yunanca Kent anlamına geliyor Akropolis ise ilkçağda Yunanistan ve Anadolu'da kurulan, çevresi surlarla kuşatılmış, içinde saray, mahkeme, çarşı ve askeri garnizon bulunan yüksek bir konumdaki kent demek. Pergamon Krallığı’nın tarihi Büyük İskender’e kadar uzanıyor ama zamanla Roma’ya bağlı hale gelmiş, sonrasında yıkılmış, bölgeye Selçuklular ve Osmanlılar hâkim olmuş ama kurulduğu dönemde bölgenin ve o zamanlar bilinen Dünya’nın en görkemli Krallıklarından birisiymiş! Bugün bile bulunduğu konum ile uzaktan gördüğünüzde bile insanın gözü takılıyor, bir de o zamanlardaki ihtişamını düşünemiyorum bile! Akropolis’in tiyatrosu 10.000 kişilik oturma alanına sahip artık kentin büyüklüğünü ve önemini siz düşünün!
İçeri girdiğinizde Akropolün bir maketi ve Pergamon Akropolün en büyük sınırlarını gösteren bir çizim bulunuyor, bu çizim üzerinde bina ve bölgelerin açıklamaları yapılmış. Her ne kadar Akropol denilse de kent o kadar genişlemiş ki üzerinde bulunduğu dağdan yamaçlara hatta aşağıdaki düzlük alana kadar yayılmış! Yüzlerce yıla, yaşanan onca savaş ve doğa olayına karşın Akropol’ün halen ayakta kalması da hem şehrin mimarisine hem de inşaat tekniğine hayran bırakıyor! Akropol’den aşağıya Bergama’ya baktığınızda insan bu kadar yüksek bir yere yüz yıllar önce bu kenti nasıl inşa etmişler diye düşünüp, hayret ediyor! Ben gezerken hava sıcak ama rüzgârlıydı hatta rüzgardan şapkam uçtu bir ara, bu insanlar burada nasıl yaşamışlar diye düşünmedim değil!
Bu kadar büyük bir nüfusu yerleştirmek ve günlük hayatı sağlamak ayrı konu, beslenmelerini sağlamak ayrı konu! Buraya su getirmek için 45 km uzunluğunda, onlarca kemerden oluşan bir yolu kurulmuş! Tabi bu su yolunun öyle dümdüz olduğunu da düşünmeyin pek çok tepe aşıp bu yüksekliğe kadar da çıkartılıyor gelen su! Kendi döneminin mühendislik tekniklerinden olabildiğince faydalanmışlar.

Bergama’yı gezerken insanda hayranlık uyandıran bir diğer bölüm olan Tiyatro Akropol’ün batı yamacında yer alıyor! Ben tiyatroya girip oturma yerlerine baktığımda sanki aşağıya yuvarlanacak gibi oldum çünkü o yamaçtan sonrası yok! Yükseklik korkusu olanların biraz terletecek ama eninde sonunda hayranlık uyandıracak bir yapı!


Oturma sıraları merdivenlerle kama biçiminde bölümlere ayrılmış ve 10.000 kişi alabiliyor! Evet, doğru gördünüz 10.000 insanın bundan yüzlerce yıl önce tiyatro izlemesi sağlanmış! Bugün Türkiye’nin Batı bölgesindeki pek çok ilçede bile adam gibi bir tiyatro sahnesi olmadığını düşününce, zamanda ileri gitsek de bu topraklarda medeniyet anlamında pek ilerleyemediğimizi düşünüyor insan! Roma döneminde tiyatro toplantılar içinde kullanılmış ve taş bir hatip kürsüsü de konulmuş.

Sahne alanı yalnızca oyunlar sırasında kurulan ahşap bir yapı olarak düşünülmüş! Oyunlar sergilendikten sonra yukarıdan baktığınızda sağ tarafta kalan Dionysos Tapınağı’nın görünüşünü engellememek için sökülüyormuş! Gel de bu inceliğe hayran olma!


Akropol’ün sembol yapısı ise meşhur Traianus Tapınağı! MS 100 gibi Roma İmparatoru Traian döneminde yapımına başlanmış, onun ölümü üzerine yeni İmparator Hadrian tarafından genişletilip bitirilmiş bir tapınaktır. Tabi günümüzde tapınağın yağmalardan geriye kalan sütunları olsa da yine de etkileyici bir görünüme sahip olduğunu belirtmek isterim! Malum bu tapınak yıllar önce Berlin’e kaçırılmış ve halen de esas etkileyici olan bölümleri orada sergilenmekte!
Üzülerek de olsa şunu da belirtmek istiyorum, evet tarihi eserlerimizin çalınması üzücü ama bunca yıl o kadar çok kötü, özensiz, art niyetli yenileme çalışması ve yağma, çalma, çırpma haberi gördük ki insan bu güzellikleri gezerken iyi ki çalınmış en azından kıymet bilen ellerde tarihimiz diye düşünmeden de edemiyor!

Akropol’ü gezerken içeride meyve veren incir ağaçlarına denk gelip doyasıya dalından incir yediğimi de hoş bir anı olarak not etmek istiyorum…




Akropol’ü sokak sokak bölüm bölüm gezdim ama her yeri burada anlatmam veya anlatmaya çalışmam saçma olur, sadece gidin ve görün bu medeniyeti diyorum. Zaten Akropol içerisinde her bölümde kısım kısım ayrıntılı bilgi panoları bulunmakta, böylece yanınızda bir rehber olmasa da panolar sayesinde yeterli bilgileri alıp güzel bir gezi yapabiliyorsunuz…

Akropol çıkışı kafede bir çay içip dinlendim, baktım görünürde taksi de yok dedim yürüyerek ineyim! Soğuk bir su aldım ve sakince yürüye yürüye inmeye başladım! Akropol’ün bulunduğu dağı çevreleyen sarmal yoldan yavaş yavaş yürüdüm etrafı ve Akropol’ü izleye izleye, uzun ama yeşil ve güzel bir yol olduğunu belirtmeliyim…
Akropol’ün girişi(aslında ben çıkmaya çalıştığım için çıkışı da oluyor) bir kısmı terk edilmiş evlerin oluşturduğu eski bir mahalleye çıkıyor. Evler eski ama bir o kadar da estetik aslında, çoğunluğu tek katlı halen bile oldukça güzel duran taş yapılar! Sanırım bir zamanlar burada güzel hayatlar yaşanmış şimdiki izbe görüntüsünün aksine…
Bu mahalleden çıkınca daha önceden not ettiğim Kızıl Avlu olarak da bilinen Mısır Tanrıları Tapınağı’na yöneliyorum, yakın sayılır. Evet, Mısır’da değiliz ama bir zamanlar burada hüküm süren Romalılar aynı zamanda Mısır’a da hüküm sürüyorlardı ve Mısır’ın Tanrıları da biliniyordu buralarda! Kızıl Avlu aslında MS 200 gibi Roma İmparatoru Hadrianus tarafından Mısır Tanrılarında adanan bir yapıymış ama zamanla bölgeye hakim olan her uygarlık kendi inancına göre yapıya eklemeler yaparak kullanmaya devam etmiş! Bu sayede bir dönem ek yapılarla Katedral olarak kullanılıp Hristiyanlığa, avlusuna yapılan Sinagog ile Museviliğe, Osmanlı Döneminde de Cami olarak kullanılıp Müslümanlığa hizmet etmiş! Üç Semavi dine de hizmet eden nadir yapılardan biri olarak biliniyor!

Kızıl Avlu yapıldığı dönemde 270x100 metre boyutlarında oldukça geniş bir alanı kaplayacak şekilde yapılmış ve ilk yapıldığı dönemlerde etrafında surlar varmış ama maalesef bu surlar günümüze kadar dayanmamış! Kızıl Avlu, kapsamlı bir restorasyondan geçiyor ama en azından açık alanları ve yapının bir kısmı ziyarete açık. Bu yapı aslında eski şehrin ovadaki en görkemli yapılarından da birisi, Bergama Çayı avlusunun altından açılan tünelden geçiyormuş eski zamanlarda!


Gezilebilecek yer olarak büyük bir silo gibi duran mimaride Rotunda adı verilen Kuleyi görebilirsiniz. Kulenin yapıldığı zamanları düşündüğümüzde etkileyici bir eser olduğu görülüyor. Kulenin içi boş sayılır ama duvar kenarlarında bazı tarihi yapı parçaları ve bilgilendirme panoları bulunuyor. Başınızı kaldırıp kulenin tavanına bakarsanız 1 metrelik bir açıklık göreceksiniz, bu açıklık ilk yapıldığında yaklaşık 4 metre kadarmış ama zamanla bu kuleler farklı amaçlarla kullanıldığı için daraltılmış! Bu deliklerden yağmur suyunun içeri geçmediğini belirtmeliyim, tıpkı Roma’da bulunan Pantheon’da olduğu gibi!
Avluda “karyatid” adı verilen sırt sırta durmuş iki insan figürü var. Her ne kadar figürler insan da olsa yüzlerinin Aslan gibi hayvanlara ait olması Mısır Mitolojisinin bir eseri olduğunu gösteriyor.

Gezecek çok bir şey yok maalesef restorasyondan dolayı ama restorasyon bittikten sonra etkileyici bir yer olacağını düşünüyorum…

Aslında Bergama’daki en etkileyici yapılardan birisi de Bergama Asklepion’u! Bergama Asklepion’u o dönemlerin ünlü hekim ve filozoflarının yetiştiği ve hekimlik yapıldığı yer! Akropol kadar ünlü ve önemli ama benim hiç halim kalmadığı için onun yerine Bergama ArkeolojiMüzesi’ne gitmeyi tercih ediyorum.

Bergama Arkeoloji Müzesi çok büyük değil, tek katlı bir yapı ama bölgede yerinde sergilenmeyen pek çok eser buraya alınmış ve içerik anlamında bana göre tatmin edici.



Müze bahçesinde Roma ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda mezar taşı bulunmakta. İçeride ise çoğunluğu Roma döneminde eser, heykel, kabartma ve mezar stelleri bulunmakta.

Sergilenen eserler içerisinde en özellerinden bir tanesi Yılanlı Sütun adlı eser. Bu eser esasında Bergama Asklepion’una ait bir eser ama burada sergilenmesi uygun bulunmuş. Peki, bu eserin önemi nedir? Aslında bu eser Asklepion’un hikayesini de barındırdığı için bu kadar ilgi çekiyor…
Bergama Asklepeion’u o dönemlerin en ünlü hekimlerinden Galenos’un yetiştiği ve hekimlik yapıldığı yer. Galenos Roma İmparatoru Marcus Aurellius’un kişisel hekimi ve o dönemler böcek, yılan ve akrep zehirlerine karşı panzehir geliştirip kullanarak hem kişisel ününü hem de Bergama Asklepion’unun ününü artırmış durumda. Galenos’un panzehiri nasıl bulduğu konusunda şöyle bir rivayet var: Galenos zamanında  Bergama Asklepion’una bir hasta gelmiş ve hastayı Virankapı’dan içeri almışlar. Hekimler tarafından giysileri çıkartılmış, yıkanmış, beyaz harmaniler giydirilip kutsal yoldan geçirilip uyku odasına alınmış. Hasta incelenmiş ama bir türlü hastalığına tanı konulamamış. Hastalığının nedeni çözülemeyince birkaç gün içinde çok ağırlaşmış ve titremeler, kasılmalar görülünce zehirlenme olduğu anlaşılmış ama iş işten geçmiş. Durumu Galenos’a iletilmiş, Galenos hastayı incelemiş ve hastanın dışarı çıkartılmasını, akrabalarına haber verilerek hastanın ölüp gitmeden alınmasını istemiş.
Hasta dönüş yolunun ağaçlı girişine bırakılmış ve akrabalarına haber verilmiş. Burada umutsuz bir şekilde çırpınan hasta aynı kâseden içtikleri süte kusan iki yılan görmüş! Yılanlar sütün başında kavga ederken zehirlerini de süte kusmuşlar! Ümitsiz hasta canına kıymak için kâseye hamle yapıp bir dikişte sütü içmiş ve olduğu yerde uykuya dalmış! Hastanın oğulları onu almak için geldiklerinde öldüğünü sanıp yüzünü çevirmişler ama hasta uykudan zıplayarak uyanmış ve ayağa kalkmış! Birileri hemen koşa koşa Galenos’a haber vermiş ve panzehiri bulma heyecanıyla hastayı kucaklamış ve adak olarak bir sütun diktirmiş! Sütunun üzerine de içtikleri kaba kusan iki yılan kabartması yaptırmış! Bu hikâye aynı zamanda günümüzde tıp, eczacılık ve sağlıkla ilgili alanlarda kullanılan yılan simgesinin de hikâyesidir.




Bergama Arkeoloji Müzesi, tarihi ve tarihi eserleri “Taş” olarak değerlendirmeyen her insanın bir şekilde yolunu düşürüp gelmesi, görmesi gereken yerlerden! Üzerinde yaşadığımız topraklarda bizden yüzlerce binlerce yıl önce kurulan "Medeniyet" lerin izini görmek bile insana bastığı toprağın ve yaşadığı ülkenin gerçek zenginliğini gösteriyor.  Bir zamanların en büyük medeniyetlerinden birisinin kalıntılarını dahi olsa görmek güzeldi…

Yorumlar

Yorum Gönder